Про «безкоштовну» роботу

Про «безкоштовну» роботу

Взято звідси https://www.facebook.com/viterzbayraku/posts/10157491131027295

Kyrylo Tkachov підняв важливу тему: чи робити творчу роботу безкоштовно, якщо просять?

Я згадав про один випадок, який був ще десь в 2011 році. Mustafa Nayyem в соцмережах написав про прохання допомогти йому зробити фото-сайт-портфоліо на WordPress. Це було його захоплення, і він хотів мати всі свої роботи на окремому сайті. Мене він знав опосередковано завдяки Роман Скрипін. І тому, коли я запропонував допомогу, то він обрав саме мене.

В той час я робив багато безкоштовних проектів друзям, очікуючи, що мій внесок в щось хороше буде помічений. Хоча часто через таку благодійність я сам сидів в боргах, хоча і знав, що здебільшого роблю правильно. І у більшості випадків люди достатньо влучно оцінювали об’єм роботи. Часто віддячували. Але так було не завжди. Бо не всі і не завжди усвідомлювали, що безкоштовно — це теж робота. І тому цей конкретний випадок був навчальним.

Отже, я зробив веб-сторінку і ми її завантажили на домен. Справа була за наповненням. Робота коштувала якусь суму грошей. Але в Мустафи очевидно змінилися творчі плани і він навіть не зберіг пророблену роботу. Резервну копію я не робив, бо збирав сайт прямо онлайн. Але хостинг не був продовжений і всі файли були затерті. Десь 3 тижні праці просто зникли.

Цей випадок навчив мене того, що навіть якщо ти хочеш комусь щось зробити без грошей, то ця робота завжди повинна мати ціну. Ціна повинна бути озвучена, щоб замовник розумів, який обсяг внеску йому віддається. Інакше, людина з протилежного боку навіть не знатиме, що ви від неї щось чекаєте.

І я повторюся: мені колись сподобався підхід, озвучений Eliash Strongowski: підписувати із замовником документи, навіть якщо робиш щось безкоштовно. В документі вказуєш знижку 100%, але при цьому демонструєш реальну ціну. Це працює.

В цьому дописі не критикую безкоштовність як таку. Бо найбільш дивовижні речі в житті стаються, коли ти дієш від імпульсу. Навіть якщо в цьому випадку гроші не головне. Але вміти цінувати свою працю — дуже важливо. Бо так тебе оцінюють інші зі сторони.